CANVI DE TIPUS I RECTIFICACIONS D'IVA

CANVI DE TIPUS I RECTIFICACIONS D’IVA

CANVI DE TIPUS I RECTIFICACIONS D’IVA

Recordeu com actuar si heu d’emetre una factura rectificativa.

Des de l’1 de gener del 2023 s’ha reduït el tipus d’IVA de determinats productes; per exemple, del 10 al 5% en el cas de l’IVA aplicable a l’oli d’oliva i de llavors i a les pastes alimentàries o del 4 al 0% a l’IVA d’aliments de primera necessitat (pa, farina, formatge, ous, fruites, verdures, hortalisses…).

Doncs bé, si la vostra empresa comercialitza aquest tipus de productes i ha d’emetre factures rectificatives per operacions realitzades abans de l’1 de gener del 2023, haurà d’aplicar el tipus d’IVA de la data de l’operació i no l’actual. Això succeirà, per exemple, si es produeix un impagament per part d’un client i vol recuperar l’IVA repercutit, si us retornen mercaderies o si corregeix un error en el preu consignat inicialment en una factura.

En cas que es produeixi la devolució de mercaderies lliurades abans de l’1 de gener, haureu d’emetre una factura rectificativa específica per les devolucions esmentades i no podreu esperar a descomptar el preu d’altres entregues que realitzeu més endavant. Això només és possible si tant les mercaderies que veneu com les que us retornen tributen al mateix tipus d’IVA, circumstància que no succeirà en aquests casos.

 

Si teniu dubtes sobre els nous tipus d’IVA o sobre qualsevol tema relacionat amb aquest impost, els nostres professionals estan a la vostra disposició per atendre-us.