Pimes i autònoms podran per fi ajornar els seus impostos

Pimes i autònoms ho havien demanat insistentment, des que van haver de baixar la persiana dels seus negocis a causa de l’alerta sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus. I per fi, el Govern ha respost a aquesta petició donant llum verda in extremis a l’ampliació dels terminis per presentar els pagaments de declaracions d’impostos d’autònoms i pimes. La mesura, aprovada el dimarts 14 d’abril pel Consell de Ministres, estableix que les empreses que facturin menys de 600.000 euros tinguin de termini fins al 20 de maig per realitzar el pagament de les declaracions trimestrals dels tributs (retencions d’IRPF, IVA i pagament fraccionat de persones físiques i societats), en lloc de fer-ho el 20 d’abril, previst inicialment. Així mateix, el termini per a les domiciliacions s’amplia des del dia 15 d’abril fins al 15 de maig.

Aquesta mesura, que podrà beneficiar al voltant de 3,4 milions de contribuents a tot l’Estat espanyol, el que representa un 95 per cent del total d’empreses i autònoms que han de presentar la seva declaració tributària en el mes d’abril, havia estat reclamada amb força durant les últimes setmanes per associacions empresarials, autònoms, economistes i assessors fiscals, en un moment d’escassa liquiditat i dificultats pràctiques per a confeccionar les declaracions. L’ajornament, que proporcionarà una mica d’oxigen a les activitats més asfixiades per la crisi, arriba just al límit del període fixat per presentar les declaracions.

Així, doncs, la moratòria fiscal aprovada el 14 d’abril podria tenir un impacte de 3.558 milions en la liquiditat dels col·lectius beneficiaris. Aquesta mesura se suma a altres aprovades amb anterioritat pel Govern per ajudar a pimes i autònoms a fer front a aquesta crisi sense precedents. Entre elles, l’ajornament de fins a 30.000 euros durant sis mesos, amb tres de carència, per al pagament d’impostos (per a activitats amb volum de facturació inferior als sis milions d’euros), una moratòria de sis mesos en les quotes a la Seguretat Social per a pimes i autònoms i una altra moratòria per al pagament de la hipoteca d’oficines i locals comercials.

Pel que fa a les línies de crèdit de l’ICO, s’han aprovat més de 48.000 operacions avalant l’Estat 4.739.000 milions d’euros, dels quals 3.625 corresponen a pimes i autònoms. D’altra banda, fins al 13 d’abril la Seguretat Social havia registrat 941.000 sol·licituds per cobrar la prestació extraordinària per cessament d’activitat dels autònoms, i gairebé 780.000 autònoms han rebut la conformitat.

Recorda que a Vinaixa Legal Fiscal estem a la teva disposició per a resoldre’t qualsevol dubte.