Què és la taxa Google?

És un nou impost que la Unió Europea es planteja aplicar als gegants tecnològics, aquells amb ingressos globals superiors als 750 milions d’euros. Tradicionalment aquestes companyies han aconseguit reduir ostensiblement la seva tributació en els països on operen, que no està d’acord als seus quantiosos beneficis i milions de clients.

Per què se l’anomena així?

La futura taxa es fixa, bàsicament, en l’activitat empresarial i fiscal dels denominats GAFA: Google, Amazon, Facebook i Apple. Que agrupa, respectivament, als líders mundials en cercadors, comerç electrònic, xarxes socials i tecnologia.

Què suposa que els GAFA siguin grans corporacions nascudes als Estats Units?

Suposa un obstacle afegit a l’hora que la Unió Europea impulsi aquest nou impost. De fet, l’Administració Trump ha pressionat fins al punt d’amenaçar amb aplicar aranzels als productes europeus, també als espanyols.

Què espera recaptar Espanya amb aquest impost?

Segons els primers estudis l’Estat espanyol podria ingressar uns 800 milions d’euros a l’any. Més de 6.000 milions, en el cas de la Unió Europea.

Aquesta taxa tindrà alguna incidència en els consumidors?

Estem parlant de grans companyies que tenen una notable presència i influència en el dia a dia de molts de nosaltres, de manera que és probable que acabin repercutint l’augment de la fiscalitat al consumidor final. PWC estima que només a Espanya podria tenir un impacte superior als 600 milions d’euros.

En quin punt es troba la tramitació d’aquesta nova taxa?

Aquest mes de juny de 2020 el Congrés dels Diputats ha donat llum verda a la seva tramitació. La normativa gravaria amb un tres per cent els ingressos de les tecnològiques procedents de l’explotació de dades dels seus usuaris i per publicitat i intermediació online. 25-06-2020